Iš rankdarbių skrynios

2010 m. spalio 20 d., trečiadienis

obuolinis sūris


ruduo, krenta lapai auksiniai ir leidžiasi tyliai...ruduo... skamba melodija žiūrint pro langą, norisi arbatos puodelio, pledo ir gero filmo, bet dėja...dar ne penktadienis :D

taigi jam besiruošiant noriu papasakoti apie obuolių sūrį išmėginau jį pernai tai tikrai toks supaprastintas variantas be ilgo ilgo virimo :) taigi darbo ir su šiuo daug, bet skonis viską atperka ;)

reikės:
7 kg. obuolių;
1,5 kg cukraus;

maždaug toks santykis aš prisipjausčiau pilną puodą 6l. obuolių, susipjausčiau ir užpyliau cukrumi, palaikiau 2 paras, kol atsirado sulčių, tada sultis nupilti ir virti kol ims tirštėti, liks maždaug pusė buvusio kiekio,tada supilti obuolius ir virti nuolat maišant iki reikiamo tirštumo kokia val. kol ims kristi nuo puodo sienelių kaip drebučiai panašiai.
patikrinti ar sūris jau išvirė reiktų įdėti šaukštą masės į marlę ir suspausti delne, išvyniojus masė turi būti sušokusi į gabalą.

tada masę pilti į drėgną sūrmaišį ir pakabinti, kad džiūtų, po apačia butinai pakišti dubenį, nes sultys šiek tiek varvės, jei neturit sūrmaišio galite pilti tiesiog į dubenį, sudrėkintą vandeniu kaip sūris sustings išimti ant lentelės ir padžiovinti, padžiūvusius sūrius per visą žiemą laikiau šaldytuve buvo tokie pat skanūs kaip švieži ;)
labai skanu, tinka vietoj saldainių ;)

8 komentarai:

  1. 100 metu nevalgius obuoliu surio, uz tai atsimenu kaip geri ♥

    AtsakytiPanaikinti
  2. mano bočius virdavo, o dabar vis prašau prašau sako daug darbo tai imiau ir pati atradau supaprastintą variantą tai ir jis liko patenkintas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. sutinku su aguonele! nevalgius ir as ilgai, bet zinau koks tai geeeeeris!

    AtsakytiPanaikinti
  4. labas vakaras,o galima suzinoti nesupaprastinta varianta.nes as taip pat verdu kaip ir jus.aciu

    AtsakytiPanaikinti
  5. nesupaprastintas tai tas ilgas ilgas :) susipjaustai obuolius, arba tarkuoji užpili cukrumi ir verdi iki tos pačios konsistencijos tinkamos sūriui tai trunka apie 4-5val, gal dar ilgiau, priklauso nuo obuolių. tai darau nebent kaime ant pečiaus :) bute tai nepakeliama :))
    šitam sūryje yra tokių tarsi gabaliukų, o to ilgojo varianto sūris būna vientisas, toks tikras tikras :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. aciu uz atsakyma.bet siaip ir supaprastinta varianta isvirus man gaunasi vientisas.tik jauciu ´,kad kartais nuo obuoliu priklauso viskas;viena karta kai viriau gavosi toks skanus kaip saldainiai,o dabar kiek bevirciau tai kaip suris(toks daugiau guminis)

    AtsakytiPanaikinti
  7. taip, nuo obuolių labai priklauso. Man ir kiekvienąkart vis kitoks gaunasi :)
    o dėl tų gabalėlių tai kaip paverdu sultis atskirai tai obuoliai nespėja pasileisti ir lieka gabaliukai :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. egliukai, koks geris tas obuoliu suris!!!!! Buvau 100 metu nevalgius, bet kai sveciavausi pas mama, ji kaip tik buvo isvirusi surio, mmmm - valgiau ir atsivalgyti negalejau....

    AtsakytiPanaikinti