Iš rankdarbių skrynios

2010 m. spalio 18 d., pirmadienis

įdomu ir naudinga žinoti

kitas požiūris į vaistus, druską ir žoleles...

gavau laišką su mokslų daktro V.Stonkaus straipsniu apie šiuolaikinius vaistus ir mediciną, nu nepaprastai įdomus straipsnis ir nuomonė, aišku nereikia niekuo aklai tikėti, bet žinoti kitą nuomonę manau pravartu, paskaitykite ;)


V.Stonkus: žmonių sveikata prastėja dėl pašalinio vaistų poveikio

Anot mokslų daktaro Vytauto Stonkaus, oficiali statistika byloja, kad dažniausiai žmonės miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio, bet naujausi tyrimai parodo, kad jas pralenkia šiuolaikinės medicinos pasekmės. Iš prigimties mums duota labai stipri imuninė sistema, tačiau daugelis šiuolaikinių gydymų būdų ją visiškai sunaikina. Tik vienas pavyzdys: vaistai nuo astmos ar lėtinio bronchito, vartojami ilgai, patys sukelia uždegimą. Jis gydomas hormoniniais vaistais, kurie savo ruožtu sukelia eilę kitų komplikacijų.

Gydomas ne žmogus, o atskiros jo dalys

Anot pašnekovo, farmacininkams naudinga, kad žmonės sirgtų, bet ne taip stipriai, kad numirtų. Todėl nuolat išrandami nauji vaistai. „Pavyzdžiui, opaligė pas mus net tris mėnesius gydoma antibiotikais. Per tą laiką imuninė sistema visiškai „sutaršoma“. Nustatyta, kad žmogaus imuninė sistema silpsta dėl probiotinių bakterijų naikinimo. Paskelbus šiuos tyrimus, iškart buvo sukurti nauji vaistai su probiotikais, užuot keitus gydymo būdus ar mokant žmones teisingai maitintis. Taigi ir vėl pasipelnė farmacininkai“, - svarstė pašnekovas.

REKLAMAJo teigimu, naujausi tyrimai įrodo, kad šiuolaikinis lėtinių ligų gydymas yra niekam tikęs, nes šiuolaikinė medicina žaloja natūraliai organizme vykstančius procesus. Ilgas vaistų vartojimas pateisinamas tik sergant tam tikromis ligomis, pavyzdžiui, tuberkulioze.

Medikas taip pat abejoja, kad naujos kartos vaistai, nors jie yra pagaminti naudojant naujausias technologijas, yra geresni už savo pirmtakus. Gydytojai esą pastebi, kad šie brangesni vaistai neretai kelia daugiau sunkių komplikacijų nei seni. Tačiau farmacininkai pateikia savo algoritmus, o dabartinis gydytojas pats susigaudyti vaistų gausoje nesugeba.

Anot V. Stonkaus, didžiausia bėda, kad žmogus medicinoje suskirstytas į daugybę sričių ir kiekvieną jų gydo tik tam tikros srities specialistas, nelabai išmanantis jų sąsajas. Todėl kardiologas negali pagelbėti širdies sutrikimų turinčiam pacientui, kuriam ligą sukelia, pavyzdžiui, skydliaukės sutrikimai ar virškinimo problemos.

„Užsienyje egzistuoja labai daug organizacijų, institutų, kurie oponuoja oficialiai medicinai ir naudoja visai kitokius gydymo metodus, pasitelkiančius ir žmogaus nusiteikimą. Pavyzdžiui, jau ir moksliniais tyrimais nustatyta, kad vanduo yra tarsi kompiuteris. Jis turi atmintį. Jei tu geri vandenį ir sakai: „Vandenėli, koks tu geras, suteiki man sveikatos“, - jo sudėtis bus visai kitokia, nei jį keiksnotume. Tas pats yra ir su maisto ruošimu“, - pasakojo pašnekovas.

Jo manymu, pradžiai Lietuvoje turėtų būti bent jau įsteigtas holistinės medicinos informacijos centras, kuriame būtų renkami naujausi tyrimai apie gydymo būdus ir su jais supažindinami gydytojai. Pavyzdžiui, Vokietijoje yra medikų, vėžį gydantys ne chemoterapija, kuri visiškai nualina organizmą ir daugeliu atvejų nepadeda, bet dirbtinai užkeldami kūno temperatūrą.

„Deja, daugelis pažangių gydymo metodų, susijusių su lėtinėmis ligomis, yra blokuojami. Pasaulyje vaistų parduodama už 650 mlrd. dolerių. 40 proc. receptinių vaistų išgeria amerikiečiai ir niekur kitur pasaulyje nėra tiek sergančių žmonių, kaip Amerikoje. Ir jų gyvenimo trukmė ima trumpėti. Trečdalio vaistų, kurie skiriami medikų, žmonėms nereikia, nes jie tik pablogina sveikatą“, - įsitikinęs medikas.

Kuo mažesnės vaistų kainos, tuo daugiau jų vartojama

V. Stonkaus teigimu, dėl šiuolaikinės medicinos padarinių Lietuvoje kasmet miršta apie 4 tūkst. žmonių. Šis skaičius paskaičiuotas remiantis Amerikos mokslininkų algoritmais, kurie nustatė, kad Amerikoje tokių mirčių – apie 800 tūkst.

Pašnekovo įsitikinimu, žmonių sveikata dar labiau blogės sumažinus kompensuojamųjų vaistų kainas. Mat vaistus gydytojo nurodymu ar savo pageidavimu žmonės vartos ilgiau. „Taigi farmacininkai vis tiek išloš. Jei sumažėtų vaistų pirkimas, įvyktų rimta ekonominė krizė. Didžiulės sumos čia cirkuliuoja. Paskaičiuota, kad kasmet žmonės perka 15 proc. daugiau vaistų“, - teigė medikas.

Anot jo, neigiami vaisto poveikiai išryškėja ne iš karto, o kai vaistas būna rinkoje jau keletą metų. Tačiau pasitaiko atvejų, kai farmacininkai susimoka milijonines sumas ir toliau gamina pavojingą vaistą. Taip esą įvyko su vienu analgetiku Amerikoje. Taip pat pasitaiko atvejų, kai vienoje šalyje vaistas uždraustas, o kitoje – leidžiamas.

„Nieko nepadarysi, visur yra savi lobistai – tai dideli pinigai. Todėl žmonės patys turi domėtis ir pagal galimybes vartoti kuo mažiau vaistų. Pavyzdžiui, išgirti antivirusiniai vaistai nuo gripo gali sukelti tokius simptomus, kurie daug nemalonesni už patį gripą. Kinai vietoj jų vartoja įvairias žoles. Jas perėmė ir amerikiečiai.

Farmacininkai teigia, kad žolelių poveikis neįrodytas klinikiniais tyrimais. Iš tiesų jis labai priklauso nuo to, kur tos žolelės augo, kokie buvo metai, kokia žemė. Tačiau jos tikrai veikia ir tai reikia žinoti. Pavyzdžiui, saldymedis labai gera žolė peršalus, tačiau jei tokią arbatą ilgiau nei dvi savaites geria aukštą kraujospūdį turintis žmogus, jo gydymasis gali baigtis insultu, nes saldymedis dar labiau pakelia kraujospūdį“, - pasakojo V. Stonkus.

Vandenį reikia gerti su druska?

Medikas kritikuoja visoje Europoje vykdomą kampaniją prieš druską, kuri netgi vadinama „baltąja mirtimi“. Mat su padidėjusiu druskos vartojimu siejamas aukštas žmonių kraujospūdis bei širdies ir kraujagyslių ligų plitimas.

V. Stonkus tikina, kad kraujospūdis kyla kaip tik dėl druskos trūkumo, o ne pertekliaus. „Prieš kiekvieną operaciją ir po jos žmogui lašinamas didelės koncentracijos fiziologinis druskos tirpalas. Per ilgą savo praktiką nė karto nemačiau, kad kam nors pakiltų spaudimas. Natris – pagrindinis elementas, nuo kurio priklauso maistinių medžiagų patekimas į ląstelę ir pašalinimas. Tik reikia naudoti ne rafinuotą, o jūros arba paprastą pilkąją druską.

Beje, kol virškinimo trakte vanduo netaps 9 proc. druskos tirpalu, nei vienas lašas nepateks į kraujotaką. Anot senovės kinų, jei žmogus prieš valgį ir po valgio pavartoja truputį druskos, jis neserga 72 ligomis, tarp kurių ir Alzhaimeris. Kad druska mums reikalinga, įrodo ir naujausi moksliniai tyrimai“, - tikino pašnekovas.

Anot V. Stonkaus, tokį druskos tirpalą nesudėtinga pasidaryti ir namuose. Galima gerti ir mineralinį vandenį, tačiau reikėtų rinktis šarminį, kuris mažintų mūsų organizmo rūgštingumą, susidarantį dėl neteisingos mitybos ir streso. Žinoma, visada reikia nepamiršti saiko.

4 komentarai:

  1. nesamoningas truputi straipsnis....eilinis varymas ant farmacininku, slykstu skaityt net...toks jausmas kad zmogus nesupranta ka raso...

    AtsakytiPanaikinti
  2. ačiū, tikėjaus kažkokios panašios nuomonės :) nors man ta skiltis apie druską ir vandenį patiko :)

    kita vertus mokslininkai tam ir yra, kad kažką tirtų ir verstų žmones domėtis ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. man irgi ta dali apie druską bei vandenį suintrigavo. o mintis, kad reikia visa organizmą gydyti, o ne atskirus organus labai teisinga. arba geriau mokinti žmones kaip nesusirgti, o ne susirgus vaistus kišti... skandžio pas mane reikalai buvo nekokie. geriau kelis mėnesius vaistus. dietos spec. laikiaus. bet vieną dieną baigėsi vaistai. ir ką, puikiai be jų apsieinu. svarbu tik nekimšti visko iš eilės...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Visas ligas galima gydyti vaistais arba galima pasistengti ir užkirsti kelią jų atsiradimui. Tam padės tinkamai vedamas gyvenimo būdas - mankšta, bėgiojimas, vaikščiojimas, sportavimas. Reikia stiprinti savo širdį, kad būtume sveiki. Kardiologas Vilniuje taip pat gali padėti ligų prevencijos klausimais.

    AtsakytiPanaikinti