Iš rankdarbių skrynios

2011 m. sausio 13 d., ketvirtadienis

plikyti pyragaičiai su menkės kepenėlėm

nutariau pagadinti kiaušinius :) labai norėjau išmėginti plikytą tešlą, nesu saldumynų mėgėja ir tuo labiau kepėja, todėl neturiu konditerinio švirkšto, kuris čia tikrai labai praverstų :)

todėl įdėsiu tik galutinio varianto nuotraukytę ;)


aišku skonis nuo to nenukentėjo, bet vaizdingi tikrai nesigavo mano plikytinukai :) tad pradedu nuo pradžių pradžios ;)

tešlai reikia:
stiklinės vandens;
stiklinės miltų;
apie 100-125g. sviesto;
po žiupsnelį cukraus ir druskos;
5 kiaušiniai


man iš šio kiekio gavosi 35 pyragiukai;

tešlos gamyba gan bauginanti, bet tikrai nėra neįveikiama ;)
užkaičiame vandenį, su druska, cukrumi ir sviestu, kaip vanduo užverda ir jame ištirpsta sviestukas suberiame persijotus miltus ir gerai išsukame mediniu šaukštu, nuolat ir intensyviai maišant masė atšoka nuo indo sienelių, tada ją nukeliame nuo ugnies ir laukiame kol šiek tiek pravės.

masei atvėsus mušame po vieną kiaušinį, gerai išsukame iki vientisos masės, tada sudedame po vieną likusius kiaušinius. Masė turi gautis tirštos grietinės konsistencijos.

va dabar labai pasijaus neturėjimas konditerinio švirkšto :D

į skardelę tiesiame sviestinį popierių ir dedame tešlos kauburėlius (aš tai dariau arbatiniu šaukšteliu), paliekame maždaug 1-1,5cm tarpelius nes tešla gerokai išsipūs.

suformavus pyragiukus dedame į karštą orkaitę (200laipsnių) ir kepame apie 15-20min. kol gražiai pagels. O tada jau išimam palaukiame kol pravės ir dedame įdarą.

Įdaras:

menkės kepenėlių;
agurkas;
kiaušinis;
svogūnas (aš dėjau svogūno laiškus);
druskytės, pipiriukų;


viską smulkiai supjaustome ir sumaišome jei trūksta "šlapumo" užpilti to aliejuko nuo menkės kepenėlių.

na va, o dabar imam pyragėlį pjaunam per pusę ir dedam įdaro ;)

apie kainą:
menkės kepenėlės mano turgely :D 5 lt.
kiaušiniai 10vnt, apie 3 lt.
agurkas apie 1,5lt atsieis šiuo metų laiku ;)

6 komentarai:

  1. Oho, visgi išbandei plikytinukus ir labai greitai. O konditerinis švirkštasnet nebūtinas, paimk storą, pvz., šaldymo, sukrėsk tešlą, prakirpk ir išspausk pyragėlius. Taip pat ir įdarui gali padaryti. Aš turiu švirkštą, bet mažą, tai daugiau maišeliais neudojuosi,nei juo

    AtsakytiPanaikinti
  2. vaikai liko be vafliu, bet su plikytais pyragiukais dariau trijų rūšių visi labai skaniai gavos, bet vyras juokias sako jei darysi kam pasirodyt tai žiūrėk ir nebepavyks :D

    o su maišeliu bandžiau, bet man nieko nesigavo vis tiek, geriau šaukštu išėjo nei su tuo maišeliu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Bet tu ir gamini daug,reiks išsikapsčius iš ligų ir mums su Irmute užsiimt. Paskutinį kartą kai kepėm plikytus,tai darėm kokosinius,t.y. dalį sviesto keitėm kokosų pienu. Buvo labai skanu, tik aš nervinausi jog turėjo būti visai kas kita, o gavosi grynai plikytinukai :)

    Maišelio reikia standaus,nes kitaip tikrai sunku su tešla susidoroti

    AtsakytiPanaikinti
  4. nu žinai vyrus auginu tai pratinuos po truputi gamybos kiekius plėst :D

    matai neturėjau lb tvirto tai iš tų nieko blatno nesigavo...reik švirkšto :D bet kl.tada ar kepčiau :))) žinai kaip būna kol neturi atrodo lb reik, o kaip turi nepanaudoji

    AtsakytiPanaikinti
  5. džiugu, kad ir aš galiu pasitarnauti ;)

    AtsakytiPanaikinti