Iš rankdarbių skrynios

2010 m. gruodžio 19 d., sekmadienis

geri vyrai geroj girioj...

kažkodėl jei gira tai tik vyrai toj girioj minimi :) bet kaip sakoma iš dainos žodžių neišmesi taigi yra kaip yra, o giros atsigerti iš ties skanu, jau ne vienu giros receptu pasidalinau, bet vis esu įspejama apie tradicinio recepto nebuvimą, tai tęsiu pažadą ir rašau tradicinės, paprastos, giros receptuką :) Prašom Jurgita ir tikiuos ne tik tu ;) gamink, gerk ir mėgaukis :) paprasta kaip 2x2, o skanu iš ties labai ;)

gira puikiai tonizuoja, suteikia jėgų ir kelia nuotaiką ;) jei mielių padaugini tai žiūrėk ir galvą susuka tai kaip ta nuotaika prasta bus :) liaudies išmintis byloja, kad vartojant giros, greičiau suauga lūžę kaulai, pagerėja inkstų ir kepenų veikla. Medicininiai tyrimai teigia, kad gira gerina apetitą ir virškinimą, stimuliuoja skrandžio sulčių ir tulžies išsiskyrimą. gira tinka tiems, kas skundžiasi širdies kraujagyslių,nervų ar raumenų ligomis. ("savaitė" Nr.23 2010m.)

reikės:
1 kepalas juodos duonos,
800-1kg cukraus,
40-50g mielių,
50-60g kmynų,
pusė stiklinės razinų,
10 l vandens.

Duoną supjaustome riekėmis ir gerai išdžioviname (galima ir nedžiovinti). Dalį galima truputį paskrudinti orkaitėje, kad būtų tamsesnė ir skanesnė.
Vandenį užviriname. 1l vandens užpilame ant kmynų, o likusį – ant duonos.
Po 12-24 val. kmynus ir duoną nukošiame, o užpilus supilame į vieną indą, dedame mieles, išmaišytas su keletu šaukštų cukraus. Po to suberiame likusį cukrų.
Taip paruoštą girą 1 parą ar daugiau laikome šiltai, kaip ima rūgti nugraibome putas. Po to supilstome į stiklainius, įberiame razinų ir laikome šaltai.
šaltai girą galima laikyti iki 2mėnesių.

aš dedu dažniausiai arba kmynus arba razinas, bet aišku galima ir viską kartu ;)

foto nėra nes mano gira dar tik bidonėlyje rūgsta ;) kaip jau bus geriama įkelsiu foto :) bet skubu dalintis receptu gal kas gaminsit šventiniam stalui ;)

1 komentaras: