Iš rankdarbių skrynios

2012 m. gegužės 14 d., pirmadienis

Gruzinų restoranas Genacvale ir Borjomi

labai smagu papulti į šaunią kompaniją ir turiningai praleisti laiką. Sekmadienio popietė buvo būtent tokia. Smagiai nuvykome į Vilnių kelionė nei kiek neprailgo, ech kada gi moterys neturėjo apie ką pataukšti :)))) Vilnius man mistinis miestas ir aš jame vis dar jaučiuosi tarsi ne Lietuvoj (gėda), tad daug galvos kvaršinti tikrai netenka, nes esame nuvežtos į vietą, pristatytos kaip viešnios i Borjomi surengtą pristatymą Gruziniškame restorane...
„Borjomi“ – tai natūralus mineralinis vanduo, kuris išsiskiria savitu skoniu ir unikalia mineralų kompozicija, išgaunamas iš vulkaninės kilmės Gruzijos gelmių.
 Lietuvoje mažai geriame vandens, neturime šio gero įpročio atsigerti prieš valgį bent pusvalandį, kad geriau virškintų;
geriant kavytę užgerti vandeniu;
per dieną išgerti apie 2 - 2,5 l, vandens iš kurių bent pusė turėtų sudaryti vanduo...
Borjomi siekdami populiarinti vandens gėrimą pakvietė maisto tinklaraštininkus į ne taip senai atsidariusį gruzinų restoraną

vieta pasakiška... ant Neries kranto jaukus, nedidukas restoranas, kuriame pasinkami ne klientai, o svečiai, taip mum teigė David, restorano šeimininkas, išdavęs keletą savo virtuvės paslapčių. Labai šaunus vyriškis, o jo nuomonė, kad virtuvėje turi karaliauti moterys buvo labai išmintingai apginta, kad namų šilumą ir jaukumą sukuria šeimininkė, o vyrai mėgsta tik skaniai pavalgyti :) tad kodėl tam priešintis, teigė šeimininkas. Virėjai dirbantys virtuvėje yra iš Gruzijos, kaip teigė David verkė daugiau nei pusė Tbilisio kaip pasikvietėme šefę į Lietuvą.
 gražu, jauku ir tikra...
Borjomi mineralinis vanduo kuris turi gilias tradicijas, ant kiekvieno butelio yra elniukas, kuris simbolizuoja legendą apie šio vandens savybes, pašautas elniukas perėjęs per upelį iš jo pakilo sveikas ir taip išsilaisvino nuo jį medžiojusių žmonių, kurie vėliau šią legendą skleidė po miestus ir kaimus, o dabar ji jau apskriejusi ir pasaulį, su elniuku ant Borjomi butelių. Kaip juokavo Restorano šeimininkas jei ant stalo yra Borjomi tada net neabejoju, kad svečiai yra gruzinai, jei mineralinio nėra tada jau galima dvejoti. bandėme išklausti ar maiste naudojamas mineralinis, tačiau sakė geriausia jį vartoti kaip vandenį kurį geriame. Marinuoti šašlykams labai tinka šis vanduo jis puikiai suminkština mėsą. Neišgavome šašlykų paslapties iki galo - truputis balto sauso vyno, šiek tiek pipirų ir lauro lapų ir aš išdidžiai pareiškė David, taip paliko paslatį neatskleistą iki galo, bet mes skanavome nuostabiai gardžią mėsytę....
  mėsytei pagardinti buvo du padažiukai slyvų su mėtomis gruziniškai vadinamas tkemali ir adžika ta tikroji skani ir aštri. Šašlykai buvo net trijų rūšių visi puikūs ir vienas už kitą skanesni. Gruziniškoje virtuvėje viskas užkandama duona, duonytę jie kepa vietoje ji traški, bet viduje minkštutė.
turėjome puikią progą paskanauti gruziniško sūrio, daržovių su riešutais, pievagrybių įdarytu su sūriu  chacapuri - tai dar vienas nerealus užkandis atkeliavęs iš Gruzijos kaip teigė David ne tik kiekviename  regione šis patiekalas vis kitoks, bet jis vis kitoks kiekvienos šeimininkės virtuvėje. Šis buvo klasikinis dar kitaip vadinamas amerikietišku, o pačiame restorane gaminami net 4 šio skanėsto variantai.
va kaip vaišingai buvo mums stalas nukrautas :) 


o kaip staigmeną gavome ir patys pasigaminti šaltąjį užkandį. Baklažanus įdaryti riešutų ir prieskonių mišiniu, niu labai skanus variantas.
va kiek nedaug tereikia padaryti tikrai skanų užkandį, aišku dauguma prieskonių atsivežtiniai... na bet pamėginti tikrai galima ir čia ;) 
tai greit stojome į eilę ir bandėme susisukti patys sau užkandėlę :) svarbiausia meilė gaminant maistą, dažnai skambėjo David žodžiuose ir kas gali paneigti, kad ir iš kirvio išverdame sriubą ;)


pabaigai kaip ir pridera gavome "Rojaus obuoliukų" desertą, nu tikrai norisi į tą vakarykštį rojų... 
 David prašė, kad matytųsi Gruzijos užrašas ir kaip pats teigė, jei jum nepatisk šis desertas tada man liks tik rankas nusipjauti. Jis buvo tikras, akd mum tai patiks, ir kaip galėtų būti kitaip kaip taip žiūrima į atvykstantį svečią...


ačiū už puikų vakarą ir gerą laiką
ačiū už patarimus ir dovanas
ačiū už pakvietimą ir gerą kompaniją


na ir pabaigai keli paparacių kadrai paparaciams :) 


4 komentarai:

  1. Na gruzinų kultūra ir jų virtuvė yra įspūdinga. Bet netrūksta ir įvairių mitų. Nemažai legendų sklinda ir apie borjomi :) http://www.ltkatalogas.lt/ziniasklaida-informacija-naujienos/tai-idomu-10-mitu-apie-borjomi

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na bet kad borjomi sveikas, tai matyt nera mitas :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai likome nepatenkinti. Visiskai nemoka dengti stalu pagal etiketa. Padaveju nesulaukti, reikedavo lakstyti ir ieskoti ju. Stalas buvo pilnas nesvariu leksciu, ir niekas neskubejo ju isnesti. Karstas maistas viduje buvo saltas, ir kai pasakeme direktorei ji pradejo grubiai sneketi ir atsikalbineti kad taip negali buti. Ant musu stalo buvo sampano buteliu ir kai papraseme sampano tauriu, kuriu nebuvo ant stalo, direktore pasake : " Jei gersit konjaka, jums ka dar ir konjako tauriu reikes?!". Zodziu cia siaubingas restoranas ir personalas taip pat. Jokios kulturos, jokiu manieru ir visai jokio etiketo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. oj kaip nemalonu... bet jau ne pirma toki prasta atsiliepima girdziu :(

      Panaikinti