teko garbė ir puiki galimybė ne tik pasisvečiuoti "kulinarijos studijoje", prisikirsti puikių desertų, kuriuos gamino "Neringos" restorano šefas Darius, bet ir puiki galimybė susitikti su "maisto rašytojomis" ir pasiplepėti.
o prasidėjo viskas taip: vakare gavau žinutę su netikėtu kvietimu vykti į "kulinarijos studiją", kur bus desertų vakaras, na nesu aš labai jau didelė šio gėrio fanė, bet kaip atsisakyti tokio puikaus šanso, aplankyti studiją ir realiai prisiliesti prie desertų gaminimo...taigi net nedvejodama sutikau dumti į Vilnių. Susibūrėme į labai šaunią ir moterišką, penkių merginų, draugiją, susėdome į erdvų automobiliuką ir patraukėme Vilniaus link :) vairuotoja puiki, labai iškalbinga ir pamokanti kitus vairuotojus ;) linkėjimai Beatai :) bet nemanykite, kad tik važiavome ir nuobodžiavome, kiek puikių receptų idėjų, kokių knygų turėjome, bet va užkandžiais nei viena nepasirūpinome, o reikėjo silkutės kokį šmotą įsimesti tikrai būt nepamaišęs po tiek saldėsių :)) nors buvo manančių, kad jei pradėjai desertu tai juo reik ir užbaigti, man asmeniškai tai dar ilgai nesinorės nei deserto nei tuo labiau grietinėlės :D
pasiekėme Vilnių, pasilikome mašiniuką už kvartaliuko nuo studijos... ir laimei, gi spėjo šiek tiek ta grietinėlė aplink bambą apsisukti kol po renginio iki mašinos ėjome :)
studija mane nustebino, ji tokia mažutė, bet "steriliai balta" ir taip atrodo daug erdvesnė nei iš tiesų yra. Viskas kompaktiška, apgalvota ir iki smulkmenų išspręsta. Tiesa besidarbuodami pasigedome mikserio, bet ir tai buvo tik į naudą, nes Darius išmokė kaip "pavirsti" juo. Tereikia plakimo šluotelę sukti tarp delnų, aišku reikėtų pasirinkti aukštesnį dubenį, kad grietinėlė nesitaškytų. Taip smagiai įsijautėme į procesą, kad viena grietinėlės porcija virto sviestu, bet kad jau taip smagu buvo plakti tai suplakėme kitą porciją taigi nepersistenkite besidarbuodami ;)
mane nustebino stalčiai - atidarai stalčių ten įrankiai paspaudi rankenikę žemyn ir atsiveria puodų stalčius - šauni idėja nereikalaujanti daug erdvės. Darbastaliai taip pat atsilenkia ir užsilenkia. kitoje pusėje yra du stalai su kėdėmis ir minkštasuolis šalia knygų, aišku kulinarinių knygų, lentynos.
susirinkome visos į "poema" - grietininio likerio prezentaciją (AB "Stumbro").
taigi gavome po pirmąją dovaną gražią prijuostę su "poema" logotipu:
modelis Vaida ji šio vakarėlio iniciatorė AB "Stumbras" atstovė, pasižadėjo dar ir į "Stumbro" muziejų degustaciją suorganizuoti ;)
"Neringos" restorano šefas Darius, kuris pagamino ir mus pamokino kaip pasigaminti desertus su likeriu "Poema"
taigi Dariaus paragintos pradėjome dalintis obuolius ir gaminti pirmąjį desertą...
saldu saldžiau saldžiausia - taip galima apibūdinti desertus, kuriuos skanavome ir labai teisingai pradėjome nuo pačio saldžiausio ir riebiausio, nepakartojamo vaizdo šedevro :) bet va valgyti jį buvo sudėtinga, nes pagrindas traškus(žagarėlis), perteptas grietinėlės ir mascarpones kremu bei karamelizuotų riešutų ir džiovintų vaisių mišiniu, ech ta saldi pagunda...
teisingai parinktas kaip pirmas desertas, nes jei būtų buvęs paskutinis tikrai būtų buvęs neįvertintas :) juk buvome išalkę, uostėme visokius kvapus, plakėme ir pjaustėme, plakėme ir maišėme... jei gaminsiu šį desertą namuose: manau dėčiau rūgštelės į grietinėlę ir vaisius šviežius, rūgštesnius, kad nebūtų taip saldu, nes šiuo atveju karamelizuoti riešutai ir džiovintų vyšnių bei gervuogių derinys su grietinėlės ir maskarponės kremu su vanile bei "poemos" kaitintu padažu nu buvo ypatingai saldus, bet grieko vertas desertas ;)
tada vaišinomės kava su "poema", dieviškai skanus gėrimas :)
viena dalis likerio "poema";
dvi dalys karštos stiprios kavos;
ir ant viršaus plaktos grietinėlės;
nu tikrai vertas dėmesio kokteilis :) man kaip gėrimų fanei tai naujas atradimas :)
vėliau sekė desertas: keptas obuolys su grietinėlės ir maskarponės kremu, skanus, bet ne toks išvaizdus kaip pirmasis :) šį desertą gaminome kiekviena sau, skutome obuolius, išėmėme sėklytes,
vėl lipdėme, dėjome į vienkartinę formą, kurioje slėpėsi sviesto gabalėlis ir poema likerio šlakelis ;)
ir sukome į foliją, tada kepėme, darėme kremą
ir tada jau skanavome :)
trečiasis desertas, kuris man labiausiai patiko buvo pavadintas "panna cotta su džiovintomis slyvomis" va čia tai buvo mano skonio receptoriams pritaikytas desertas :) nors mūsų nuomonės dėl šio deserto ir išsiskyrė vienoms džiovintos slyvos tiko prie mėsos kitos saldumo pasigedo, trečios matė ne kokį vaizdą, bet buvo ir mano bendraminčių, kurios ištarė lemtingąjį - tobula :) mano galva dar jis tobulas ir dėl gaminimo būdo :) taip nereikia kepti, kilti ir deja deja leistis :DDD čia mano pyragų dažniausia kepimo istorija :)
Grietinėlės ir likerio "Poema" panna cotta pagal Darių Dabrovolską
10 porcijų
30 g želatinos
500 ml pieno
500 ml grietinėlės
300 ml likerio Poema
100 g džiovintų slyvų
Padažas:
300 ml kavos
100 ml grietinėlės
50 g cukraus
6 kiaušinio tryniai
Užverdame pieną su grietinėle, supilame likerį. Atvėsiname ir sumaišome su ištirpinta želatina. Slyvas supjaustome šiaudeliais, sudedame į indelius ir užpilame atvėsusiu mišiniu. Indelius sudedame į šaldytuvą ir šaldome tol, kol panna cotta sustingsta.
Padažas: sumaišome kavą su grietinėle. Trynius plakame su cukrumi tol, kol pabaltuoja. Kavos ir grietinėlės mišinį pakaitiname, pilame į išplaktus trynius, permaišome ir kaitiname ant garų maišant, kol padažas sutirštėja.
nu šitas desertas tikrai dieviško skonio...tobula draugija...Jūsų - Mūsų lėkštėje ;)
na va turbūt tiek daug įspūdžių iš nepakartojamo vakaro su "POEMA". tariu AČIŪ Beatai už nuotraukas :) nes aš pamačiusi išrikiuotus fotoaparatus gėdijausi išsitraukti savo muilinukę ir kažką fotografuoti, tai atrodžiau kaip koks tikras paparacis :D išimu iš kišenės greit nufotografuoju ir vėl skubu dėti į kišenę, kad niekas nematytų ir nesijuoktų iš mano paparacinio fotoaparato :))
na dabar jau tikrai visi įspūdžiai ir smagios akimirkos...
ohoho kaip fainiai tu cia laika leidi :) super :)
AtsakytiPanaikintiTai kada darom desertų vakarėlį pas save? :)
AtsakytiPanaikintilaikas iš ties buvo labai geras :) Forelle jei tu gaminsi galim organizuotis, nes man su tais desertais tai ne labai ne labai sekiojas :) va jei kokių silkučių puotą tai jokių problemų :) reiktų pamastyti apie derinį, po desertų :)
AtsakytiPanaikinti