Iš rankdarbių skrynios

2011 m. gruodžio 21 d., trečiadienis

vyniotinis su pistacijomis

na ką nori nenori šventinis pasiruošimas įgauna pagreitį...be pykčio ir nervingų popiečių reiktų pradėti ruoštis jau dabar :)

noriu pasidalinti šventiškai atrodančiu ir skaniu vyniotiniu, kuris praturtins tikiuosi ir Jūsų stalą...

vyniotiniui pasirenkam mėsytę, geriausiai tam tiks kryžinė, arba kumpis, jei mėgstate riebiau puikiausiai tiks ir šoninė; (aš šį kart rinkausi kumpį su skūryte)
tada pasiruošiame prieskonių mišinį -druska, pipirai(juodi, kvapūs, balti), čiobrelis, česnakas traiškytas,keli šaukštai aliejaus padės padaryti mišinį lipnų mėsai;
perpjauname mėsą taip, kad ji "išsitiestų";
įtriname prieskonių mišiniu, jei mėsytė gavosi kiek storoka, galima uždėjus plėvelės pamušti;
taip paruoštą mėsytę paliekame kelias dienas pasimarinuoti šaltai;
tada prisigliaudome pistacijų, aš dedu maždaug po vieną dvi pistacijas tokį takelį ant pistacijų, jei mėsa buvo pasirinkta liesesnė vertėtų uždėti kelis gabalėlius sviesto;
standžiai susukti, suvynioti į foliją ir kepti orkaitėje apie 40-60min.;
ištraukus vyniotinį paslėgti ir palikti pvz.per naktį;
o jau ryte galima išvynioti pjaustyti ir skanauti ;)

pica su marinuotais agurkais ir rūkytais skrandukais

berniukai serga, tad nuotaikos mažiausiai kalėdomis kvepiančios mūsų namuos...valgyti nieko nenori, net sūreliai ir jogurtai negelbsti...pageidavimai kartais ypač keisti...duona su česnaku arba pica, na bet ko gi nepadarysi dėl ligoniukų...

o pica išėjo tikrai labai jau nebloga :) sakau nėra iš ko ją gaminti tai mano kulinaras pareiškė -sudėsim viską ką tik rasim šaldytuve :)

tada prisiminiau seną gerą berods dar Kazlo vestą laidą kaip darė picą iš visko kas nuo pernai liko :) tai taip ir mes padarėme bet rezultatas tikrai nustebino tai dabar vis kartojame pavykusį variantą :)
taigi ėmėm mielinės tešlos(iš pakelio);
tada marinuotų agurkėlių;
alyvuogių;
sūrio;
rūkytų skrandukų;
aptepės pomidorų padažu sumaišytu su majonezu šlakeliu citrinos sulčių ir įspausta česnako skiltele;
sudėjome visas gėrybes ir į orkaitę kepėme maždaug 15min. kol sūris išsilydė ir apačia tešlos gražiai parudo.

ir štai tau sirgalių pica su skrandukais ir marinuotais agurkėliais ;)

2011 m. gruodžio 14 d., trečiadienis

paprastai nepaprasti kotletai

kaip svarbu, kad kotletas būtų minkštas ir purus...ir ko tik neišgirsi ką į jį reiktų įdėti, kad būtų skanus, purus, minkštas...

mano atradimas paprastas, labai priimtinas skubant arba tiems kas pritingi sukiotis virtuvėje ir aišku labai aktualu šiomis dienomis besiruošiant šventėms, aš tai ne dovanomis, o maisto meniu suku nuolat galvą mastydama ką į kalėdinę mugę nunešt, kaip namus papuošt, ką draugams paruošt ir toliau ir panašiai :)

tai gi grįžtu prie kotletų :)

reikės:
0,7-1kg faršo;
kiaušinio;
druskos;
pipirų;
apie 100-150ml. grietinėlės (tiks ir ta neriebi skirta kavai baltinti);

taigi pasiruošiame faršą į jį sudedame prieskonius pagal skonį įmušam kiaušinį viską gerai išmaišome ir padarę norimo dydžio kotletus apkepame juos keptuvėje.
tada sudedame į kepimo indą ir užpilame grietinėle:
dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 10-15 min. apverčiame ir dar tiek pat laiko pakepame kitą pusę.

kotletai prisigėrė grietinėlės tapo minkšti ir purūs...
taigi verdame bulvių košę traukiame marinuotus burokėlius ir valgome taip skaniai kaip pas mamą :)
nustebinkite savo artimuosius senai nauju skoniu :)

2011 m. gruodžio 10 d., šeštadienis

užkandis su silke

niu ka prasideda laukimas, maratonas, adventas, dietinis maistas...ko tik neprisiklausai žmogus dirbdamas tarp žmonių :)
mes gyvename sena vaga, valgom deja pilna burna ir ką čia žmogus save ribosi, vyras gi vis kartoja, kad tuoj pasaulio pabaiga :DDD

siūlau puikų užkandį su silkute, lengvai pagaminamas ir labai skanus...
reikės:
silkės(aš sumaišau šaukštą garstyčių ir šaukštą grietinės ir sumaišau su silkės gabaliukais, priduoda labai gero pikantiško skonio);
duonos;
lydyto sūrelio;
alyvuogių;
marinuoto agurko;

taigi imam silkę, aišku skaniausia ta su galva kurią perkame tiesiai iš bačkos ir po to ilgai žaidžiam rakinėjant, bet tinka ir ta jau paruošta;
tada tepame ant duonytės lydytą sūrelį(panemunės pievų-pvz);
pasismulkiname marinuoto agurkėlio;
į kelias dalis perpjauname alyvuogę;

ir sudėlioję tokius sumuštinukus supjaustome norimo dydžio gabalėliais dedame į lėkštutę ir nešame ant stalo ;)

gero savaitgalio :)

2011 m. lapkričio 27 d., sekmadienis

kepta, faršu įdaryta karka

pasimarinavau karką, galvoju patroškinsiu su raugintais kopūstais i bus labai skanus reikalas, bet greit apsigalvojau ir nutariau padaryti vyniotinį ne viniotinį, nes pradžioje valgėme karštą, o kitą dieną jau puikiai tiko kaip vyniotinis ant duonos su krienais :)

Taigi reikės:
vidutinės karkos (jai reikia išimti kaulą ir idealu jos neprapjaunant);
apie 300 g. maltos mėsos;
prieskonių (tradiciniai - česnakas,druska,pipirai,lauro lapeliai į faršą man labai tinka žolelių mišinukai)

karką reikia pamarinuoti ir palaikyti šaltai kelias dienas, tuo tarpu maltai mėsai užteks tik tiek, kad apmaišyti ir prikišti į karkos vidų.
karką sutvirtinti stipriu siūlu, kad ji būtų tvirta ir faršas nekristų lauk kepant.
Tokį paruoštą gėrį kišam į kepimo rankovę ir kepame 175 laipsnių karštumo orkaitėje 60-90 min priklausomai nuo karkos dydžio, ji turi apskrusti bet jokiu būdu nesudegti.
jei dėsite bulves kepti orkaitėje tai jom užteks 30min. nedėkite su mėsa, nes iš bulvyčių liks tik tuščia apskrudusi luobelė :)



visus vyniotinius slegiu, o šis tiesiog likutis jo nuo pietų nebuvo nei slėgtas nei kaip kitais užspaustas, kaip matot kitą rytą kuo puikiausiai pjaustėsi, nes buvo standžiai prikištas ir gerai siūlu susuktas.


skanu ir paprasta.

2011 m. lapkričio 26 d., šeštadienis

suktinukai su feta ir džiovintomis slyvomis





gal kiek netikėti suktinukai, tačiau labai skanūs, be abejonės tiems kurie mėgsta džiovintas slyvas.

reikės:
išmuštos mėsytės (aš pirmumą atiduodu kiaulienai, šį kart naminei) ;
įdarui:
džiovintų slyvų (6 kepsniukam sunaudojau 10 vnt džiovintų slyvų);
50g. fetos sūrio;
česnako skiltelę;
troškinimui:
pjaustytos morkos;
kelių skiltelių česnako (aš naudoju tik nuimtu pirmu sluoksniuku, nenuluptas skilteles, po to labai skaniai susivalgo);
stiklinės balto vyno;
stiklinės sultinio;

mėsytės pjaustinukus, įtrinam pipirų ir druskos mišiniu, ar jūsų pasirinktais prieskoniais, kiekvienam pagal skonį;
įdarui skirtus produktus susmulkinam ir sumaišome į vieną masę;
mase įdarome mėsos gabalėlius, susukame ir sutvirtiname smeigtukais;
tokius paruoštus suktinukus galima apkepti keptuvėje tada dėti troškinti, bet jei bijote miltų ir papildomų riebaliukų tiesiog dėkite tiesiai į puodą užpilti troškinimui paruoštais produktais ir troškinti apie 30-40min.kol įbedus peiliu bus minkšta mėsa.
ištraukę ir perpjovę matysite maždaug tokį vaizdą ;)

garnyrui tiks tiek bulvė tiek ryžiai tiek makaronai ;) taigi pagal skonį ir tingėjimo laipsnį :)
jei norėsis žalumos tai tiesiog salotų lapai paskaninti šlakeliu aliejaus ir citrinos sulčių čia idealiai tiks ;)

2011 m. lapkričio 25 d., penktadienis

vėdariukai...

gerai jau gerai man vėdarai išties labai skanus maistas ir žinau, kad riebu ir blogojo cholesterolio ten aibės, bet tariu kartais ne tik galima, bet ir reikia valgyti tai ko labai labai norisi ;)

manau šįkart tai ypač tiks tiems kurie negali, o kodėl man vis dar paslaptis, žarnų :) tad šie mano siūlomi vėdariukai yra iškepti vištienos odelėse.

galit sakyt ką tik norit, bet nepatikėsiu, aišku jei tik valgote mėsą, kad nemėgstate tos traškios vištienos odelės :)

taigi viskas elementaru, pasidarome kugelio tarkę ( tarkuotos bulvės su spirgais ir geru, dosniu šaukštu majonezo trim - keturiem litram tarkės) ir vyniojame ją į vištienos odeles, sutvirtiname smeigtukais ir kepame orkaitėje 40-60 min.

vištienos odeles prieš tai nuvalome, nuplauname, nupjaustome esančius riebaliukus, tada įtriname druska, jei mėgstate aštriau nepamaišys traiškytas česnakas, truputis pipirų, bet pilnai užtenka ir druskytės tik aišku reikia po to nepadauginti jos į tarkę ;)

pateikiame su grietinės ir spirgų padažu, aišku nepamiršdami kefyro...
gero savaitgalio ir skanių pietų...