Iš rankdarbių skrynios

2011 m. balandžio 6 d., trečiadienis

beletristika apie žuvį ;)

dienos vaizdelis :)



Žuvis puikus mėsos pakaitalas. Ji ne tik skani, bet ir naudinga mūsų sveikatai ir grožiui.

Žuvys– puikus baltymų ir energijos šaltinis, turintis daug vitaminų A, D, E ir B1,B12, B6, mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, magnio (tris kartus daugiau nei mėsa),mikroelementų (jodo, cinko, seleno). Žuvyse esantis fosforas stiprina nervus, sumažina neigiamą streso poveikį. Beveik visos žuvys turi nuo 0,2 iki 35 proc. riebalų, kurių sudėtyje yra itin vertingų organizmui polinesočiųjų riebalų rūgščių, lengvai virškinama ir pasisavinama organizmo.

Labai sveika tiek liesa, tiek riebi žuvis. Mokslininkai nustatė, kad kuo riebesnė žuvis tuo sveikiau.

Pagal riebalų kiekį žuvys skirstomos į keturias grupes:

• Liesos – iki 2 proc. riebumo (menkė, lydeka, ešerinės žuvys),
• Vidutinio riebumo – nuo 2–6 proc. riebalų (karpinės, šamas, kai kurios lašišinės),
• Riebios – nuo 6–20 proc. riebalų (daugiausia erškėtinių, lašišinių ir kt.),
• Labai riebios – turinčios daugiau kaip 20 proc. riebalų (ungurys, nėgės, stambios silkės).

Sveikatos specialistai rekomenduoja valgyti žuvį bent du kartus per savaitę. Žuvyje gausu omega-3 riebiųjų rūgščių, kurių mūsų organizmas pats negamina, todėl mums jų nuolat trūksta. Daugiausia omega-3 turi silkė, skumbrė, menkė ir lašiša.

Mokslininkai suskaičiavo, kad, valgant žuvį bent tris kartus per mėnesį, insulto tikimybė sumažėja 7 proc., kelis kartus per savaitę – 22 proc., penkis – net 54 proc.!

Žuvis kaip maisto produktas įeina beveik į visas dietas. Žuvyse esantys baltymai yra lengvai virškinami, kadangi juose mažiau nevisaverčių baltymų. Organizmas šiuos baltymus greitai paverčia energija. Gaminant žuvį ir norint išlaikyti dailią figūrą, reikėtų rinktis neriebias žuvis, tokias kaip menkė, plekšnė, ešerys, jūrų lydeka, sterkas ir kt. Šiose žuvyse gausu baltymų, būtinų raumenų formavimui ir ląstelių atsinaujinimui, o riebalų jose yra tik apie 2 procentus. Žuvį sveikiausia valgyti su daržovėmis ar vaisiais.

Alergija žuviai:
Alergija žuviai ir jos produktams yra ketvirta pagal dažnumą. Dažniausiai alergiją sukelia menkė, tunas, skumbrė, šamas.
Dažniausiai alergija pasireiškia akių ir nosies gleivinių sudirginimu, ryklės dilgčiojimu, astma, dilgėline, pilvo skausmais, pykinimu ir vėmimu, anafilaksine reakcija. Kartais alerginė reakcija būna tokia stipri, kad net kepant žuvį gali pasireikšti bronchines astmos priepuolis.

Keletas žuvies terapijos receptų:

Norėdami sustiprinti organizmo imuninę sistemą ar sirgdami reumatoidiniu artritu, visą mėnesį kasdien gerkite po 2-4 šaukštus žuvies taukų.

Jeigu kamuoja nuovargis ar migrena, suvalgykite kelis gabaliukus silkės.

Jeigu kamuoja niežai, išsivirkite lydeką, sudrėkintą šiuo nuoviru vatos gabalėlį dėkite ant skaudamos vietos kelis kartus per dieną.

Saugokite savo sveikatą!

Fugu žuvis garsėja tiek savo keistumu, tiek pavojingumu. Tai vienas iš nuodingiausių patiekalų pasaulyje, bet kartu – delikatesas, japonų virtuvės pasididžiavimas. Kasmet nuo jo pasaulyje miršta 20-100 žmonių.

Nuodinga fugu tampa tik tuomet, jei yra klaidingai paruošiama. Žuvies kepenys, oda ir lytinės liaukos yra sklidinos mirtinojo tetrodoksino. Kol kas priešnuodžio tetrodoksinui nerasta.

Nenuostabu, jog virėjai privalo bent dvejus metus treniruotis, kaip žuvį tinkamai apdoroti ir gauti licenciją. Patys profesionaliausi rizikuoja palikti lašą nuodingos substancijos – tam, kad pietaujančiam sukaustytų liežuvio galą ir jis pasijustų esąs arti mirties.

pasirodo nėra ko ir baimintis mūsuose parduodamais šamais iš nuotekų :) skanių Jums pietų ir nebijokime valgyti žuvies, pas mus gi nėra tokių gražuolių Fugu :D

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą