Iš rankdarbių skrynios

2011 m. kovo 31 d., ketvirtadienis

troškinti kopūstai

atėjo raugintais kopūstais pažymėta savaitė :) nu man labai įdomu kuom nustebins foodbloger'iai, man labai norėjos pamėginti pagaminti bandeles su raugintais kopūstais, bet buvo nuspręsta, kad šeimyna nori troškintų kopūstų tiesiog su dešrelėmis ;) tai kadangi jau tokia savaitė nutariau papasakoti kaip aš troškinu kopūstus :)



reikės:
1 kg. raugintų kopūstų;
0,5 kg. parūkytų dešrelių;
apie 0,5l. vandens;
keli lauro lapai;
3 šaukštai pomidorų padažo arba adžikos;

garnyrui virtos bulvės tiesiog būtinos ;)

na va aš kopūstus visada nuplaunu prieš dėdama į puodą,ypač jei jie yra pirktiniai,o jei naminiai tai labai skanu išgerti tą skystimuką - jis labai jau sveikas ir yra vit.C bomba ;)
tada užpilu vandens tiek, kad būtų maždaug per pirštą vandenuko daugiau nei kopūstų;
įmetam kelis lauro lapus,sudedam pomidorų padažą, išmaišom ir uždengę laukiam kol užvirs ir pavirs kokias 5 min. tada permaišom ir paragaujam - man dažniausiai norisi pasūdyti kopūstus, o jei ragaujant norisi dar kažko reikia įdėti šaukštą cukraus, nebijokit cukriukas su rūgštimi ir druską susimaišys ir priduos skoniui ypatingą akcentą ;)
patroškinus apie 30-40min. vėl ragaujame ar nieko netrūksta ir tada jau sudedame paruoštas, t.y. supjaustytas dešreles ;) dar 30min. ir kopūstai bus paruošti valgyti ;)

manau kopūstus troškina visi ;) tad nieko nei ypatingo nei naujo kaip ir nepasakiau, tiesiog gal kažkam pravers jei tai darote pirmą kartą ;)
kopūstai šiemet labai brangūs :( apie 4-5lt už kg. dešrelės tai jau pagal kišenę galima atrasti ir už 5 ir už 15 ;) vietoj dešrelių galima tiesiog pačirškinti šoninės ar lašinukų ;) šio kiekio pakaks 4 suaugusiems pavalgyti ;)

2011 m. kovo 30 d., trečiadienis

pyragėlis "trio"


nu visaip galvojau kaip čia protingai pavadinti šį kepinuką, ir nutariau sakyti trio, nes jo sluoksniukai trys ir visi dominuojantys. Pagrindas -trapus, obuolių sluoksniukas ir pabaigoje, bet jokiu būdu ne prasčiausiai ;) varškės sluoksnelis...

retokai kepu saldžiuosius kepinius,bet mano vyrus matyt veikia pavasaris ir nori jiems saldžiai tai vis šį tą suraitau :)

pagrindui reikės:
50 g. cukraus;
60 g. sviesto;
1 kiaušinis;
200 g. miltų;
1 šaukštas pieno;
keli lašiukai vanilinės ar migdolinės esencijos;

kitiems sluoksniams reikės:
2-3 obuolių;
kelių šaukštų cukraus sumaišyto su šaukšteliu cinamono;

300 g. varškės (naudojau naminę iš 1l kefyro);
2-3 šaukštai cukraus;
pusės citrinos sulčių;
kiaušinis.

pagrindui skirtą sviestą sumaišyti su miltais iki trupinių, tada įmušti kiaušinį, suberti cukrų, įpilti šaukštą pieno, esencijos įlašinti ir viską gerai išminkyti ir įdėti į šaldytuvą bent pusvalandžiui.

pasiruošti obuolius- nulupti, supjaustyti

varškę išsukti su cukrumi, kiaušiniu ir citrinos sultimis.

išėmus tešlą iškočioti ir "įkloti" į sviestu pateptą skardą padarant bortelį iš tešlos apie skardelės kraštus,pagrindą subadyti šakute.
ant viršaus dėti obuolių sluoksnį pabarstyti cukraus ir cinamono mišiniu.
ant viršaus uždėti paruoštos varškės sluoksnelį ir jei turite užberti migdolo plokštelėmis (nebūtinai, skonis nuo to nesikeičia tik vaizdas pagražėja ;)).

dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 175-180 laipsnių orkaitėje 35-40 min. iškepusį paliekame orkaitėje pravėsti ;)
o tada jau verdame arbatą ar kavą pjauname ir skanaujame.


sunku ką pasakyti apie kainą šio pyragėlio, nes viską radau šaldytuve ;) nieko ypatingo čia tikrai neprireiks panaudokite tiesiog šaldytuve rastus likučius ;) varškės ar uogienės, o jei turite kefyro, būtinai pamėginkite užšaldyti ir pasigaminti varškę ;)
jei dėsite į mažesnę skardelę, sluoksniai bus gausesni ir skalsesni ;)

2011 m. kovo 28 d., pirmadienis

naminė varškė

susigundžiau išmėginti ir aš naminės ricottos gamybą :) ir labai patiko man tas procesas ir gautas rezultatas, turbūt net labiau nei ta tikra,pirktinė ricotta :) o ir gavosi gerokai daugiau ir pigiau, o tai juk labai svarbu šiais laikais :)

procesas tikrai paprastas ir nesudėtingas :)
tereikia maišelio kefyro.
eiga:
įdėti kefyrą į šaldymo kamerą;
sušalusį kefyrą išimti ir nudirti jam odą :) tai yra nulupti tą maišelį, o užšalusį kefyrą įdėti į marlę ir pakabinti, kad atšilinėdamas kefyras nusausėtų ir liktų jame varškinė masė;

jei marlės neturite,tai tiesiog galima subadyti tą kefyro maišelį ir taip išbėgs atšilęs skystis, o maišelyje liks masė ;)

varškytė gaunasi labai "minkšta", puri :) panaudojimo galimybės labai plačios galima gaminti užtepus,tiek sūrius tiek saldžius, blynai su šia "varške" nustebins net nevalgančius varškės ;)

iš litro kefyro gavosi apie 300g. varškės

2011 m. kovo 25 d., penktadienis

čeburekai

mano firminis patiekalas ir nukelta kepurė prieš ČEBUREKUS ;)

o aš pasidariau skubanti pažadų pyldytoja :) Rima paskelbė naują "prijuostės" temą, o ji skamba labai gražiai ir išdidžiai - mano firminis patiekalas - vis galvoju reik įdėti savo skanėsto receptėlį ir pasidalinti tuo gėriu su visais, bet vis neprisiruošiu, tad dabar labai puiki proga :)

vis galvodama ką pagaminti naujo ir įdomaus, dažnai gaunu nuo vyro pylos, kad išradinėju jau išrastą dviratį, bet kartais tie atradimai taip prilimpa ir taip limpa, kad tampa nuolat pageidaujami ir laukiami pietų sąraše, taip nutiko ir tą kart kaip baimindamasi išmėginau namuose padaryti ČEBUREKUS :) ir šie skanieji pyragiukai tapo mūsų šeimos skanėstu, tai juos ir ėmiau vadinti savo firminiu patiekalu, mokyti draugus ir kolegas pasigaminti čeburekus :)

aišku manau daugelis kepa, tiksliau reiktų sakyti, verda, bet žinau, kad kaip ir kiekviename patiekale yra vis kitokios, vis naujos gudrybės ir būdai...mano čeburekai su varškine tešla - jie mums patys skaniausi :) bandžiau tai vienokią tai kitokią tešlą, bet ši prilipo ir tapo firmine ;) močiutė net kleboną jais vaišino, vat iki kokio masto mano čeburekai nukeliavę :D


taigi tadam tadam:
tešlai reikės:
200 g. varškės;
1 kiaušinis;
po 0,5 šaukštelio druskos, cukraus ir nugesintos sodos;
2 šaukštai aliejaus;
miltai (kol tešla ima minkytis)

įdaras:
200-300 g. faršas (čia jau pagal pageidavimą, bet jis turi būti su riebaliuku);
prieskonių (druskos, pipirų);
šaukštas grietinės;

virti 0,5 -1l aliejaus.
iš šio kiekio išeina apie 8 vidutinio dydžio čeburekai.

tešlą suminkome iš minėtų produktų, tešla turi būti minkoma, bet ne kieta, aliejaus pilti, kad nesigertų verdant riebalai ;)
į faršą dedame grietinės, kad viduje čeburekas būtų sultingas ir prakandus bėgtų tas skystimėlis ;)


na va tešlą kočiojame, ant jos išspaudžiame apskritimą, uždedame faršo šaukštą ir užlenkę šakute apspaudome kraštukus, tada dedame į aliejų ir verdame kol gražiai apskrunda.

gaminame sultinį ir skanaujame su čeburekais ;)

o kada čeburekai išverda labai gaila išpilti aliejų, tada perku, būtinai nepjaustytos, duonos. Ir nebųtų nieko lyg ir ypatingo visi kepa česnakinę duoną tik va mano "firminis" manevras duonos kepime yra jos paruošimas, aš ją pjaustau plonai plonai ir verdu aliejuje,

duonytė susiraito tampa traški traški ir tada kol ji karšta reikia skubėti įtrinti česnaku, nes kitaip subyra duona į "šukes" :)
va va va kokia plona duonytė su daugybe skylučių prieš šviesą :)


vaišinkitės ;)

tinginuko arba greiti sausainėliai prie alaus

na ką tik apsisukau ir jau penktadienis,ech kaip greit ta savaitė prabėga, ir tai supratau tik pradėjus eiti į darbą :D nes namie gi visos tos dienos vienodos :) o mes su savo dičkiu laukiam ne savaitgalio o pirmadienio, nes reikės eiti į darbą :D keistuoliai, ane? :) bet tokie jau mes, matyt labai laimingi, nes turim mylimus darbukus, aišku vaiko tai darbukas - daržiukas kol kas, bet tikiuosi, kad ta meilė neišblės ir kaip reiks mokytis pradėt ;) bet tai dar bus ne greit :)

kadangi savaitė paskelbta sausainine :) ir ne bet kokių sausainėlių, o ne saldžių, o tai man labai patinka ;) taigi žadėti sausainiukai ;)



reikės:
tešlos (šaldyta tešla,aš turėjau mielinę, bet tinka visokia kokią tik turit ;));
50-70g fermentinio sūrio;
kmynų;
sezamo sėklų;
česnako skiltelės;
aliejaus
kelių šaukštų;
tada žolelių mišinio (perku "salotoms", nes jau pasibaigė savas, o šiaip tai tinka viskas, krapai, petražolės,čiobrelis,rozmarinas, žodžiu tinka visos žolikės kurias tik mėgstate);
penkių pipirų mišinio ar kažkokio kito jūsų naudojamo mišinio (pvz.santa maria malūnėlio "pasta rossa" -nerealus mišinukas, ir dabar maximoj prieskoniams 35proc. nuolaida ;) ;

na va viską apkalbėjau tad kimbam į darbus ;)
pakočiojame tešlą, ne dėl plonumo, bet dėl to, kad miltai nubyrėtų;
aišku jei tik turite laiko galite pasiruošti tešlą ir patys ;) mielinę ar trapią, o gal sluoksniuotą...

ant tešlos tepame aliejų sumaišytą su išspausta česnako skiltele;
tada barstome prieskonius aš dariau taip vienoje pusėje bėriau žaliąsias žoleles ir sezamo sėklas, o kitoje pusėje raudonas (su raudonąją paprika) ir kmynus;

ant viršaus užbarstome smulkiai tarkuotą sūrį ir šauname į karštą orkaitę 7-10min. kol išsilydo sūris.

štai sausainėliai paruošti ;) labai tiks savaitgaliui ;) ne tik prie taurės vyno ar alaus, bet ir prie puodelio kvapnios arbatos ;)

kaina - iššūkis, sunaudoti prieskonių ir sėklų likučius :) gražaus penktadienio ;)

2011 m. kovo 23 d., trečiadienis

suktinukai su paprikomis


išsiunčiau vyrą į turgų mėsos nupirkti ;) sakau nupirk tokią ko valgyt nori, tai jau buvau garantuota, ir beje neklydau, kad tai bus karbonadas :) nu karbonadas tai karbonadas...valgėm trejopai,įprastai,paprastai ir naujoviškai :) taigi apie tą naujovišką variantą ir papasakosiu ;)

reikės:
karbonadas -išmušti gabaliukai (vaikai suvalgė po vieną, mes po du);
maltos mėsytės (apie 200g aš turėjau vištieną);
paprika;
prieskoniai;
mediniai smeigtukai ;)

taigi karbonada paprieskoniuojam ant jo dedame maltos mėsos (uždengti apie trečdalį karbonado dydžio) ant maltos mėsos dedame po kelias paprikos juosteles ir susukame, tada sutvirtiname smeigtuku.

apkepiname keptuvėje su šlakeliu sviesto,tada dedame į kepimo skardą, pilame truputį vandens,įdedame lauro lapą,svogūno šiek tiek druskytės ir dedame į orkaitę 25-30min. šalia sudėjau skiltelėmis pjaustytas bulves tai kaip buvo bulvės iškepę, mėsytė ir jau paruošta valgymui.

išėmus iškepusį maistą, į keptuvę nupyliau tą skystį kuriame kepė bulvės ir suktinukai, jį pakaitinau, įpyliau kelis šaukštus raudono vyno ir šaukštą miltų, gavosi puikus padažiukas sudėjau į jį suktinukus ir pakaitinau kol padažas sutirštėjo ;) buvo skanu, nors aš kaip nesu didelė padažų gerbėja tai man patinka ir paprastai be padažo su daug daržovių ;)

kaina: faršas apie 3lt. , paprika atsieis maždaug 1lt, bet jos užteks ir suktinukam ir garnyrui ;), karbonado gabaliukas maždaug apie 5lt. tiesa jei paprikų nemėgstate į suktinuko vidų galite dėti morkos gabalėlius ar džiovintus vaisius ;)

2011 m. kovo 21 d., pirmadienis

karkos vyniotinis

sunki užduotis įsidėti pietus...kiek gi žmogus gali doroti sumuštinius...su pirkta dešra...nors gaunam gerą dešrytę po blatu :) bet vis tiek pabosta, todėl nutariau išvirti vyniotinį :) pasirodo liežuviai deficitas, ausys tuo labiau, nu laimei nors karką gavau :)
ir šį kart perpjoviau karką išilgai ir išėmiau kaulą, tada paskirsčiau mėsytę, pamarinavau ir standžiai susukau tada į marlę apsukau gerai siūlu (oj kiek bėdos to siūlo galą rast :D ) ir išviriau, greitpodyje 35min. įdėjau druskytės, čiobrelio kelias šakeles ir pipiriuką čili, nu liuks.



viduriukas raudonas nuo rūkytos paprikos - nu nerealus prieskonis skonį labai gerą priduoda ir spalvikę padaro gyvą :)

gaila nepasvėriau vyniotinio, bet už karką sumokėjau 10lt. tai išviriau vyniotinį, sriubą ir dar nuo to kauliuko nuėmus mėsytės likučius pačirškinau su svogūniukais ir pagardinau košę :) nu kaip už 10lt tai labai gerai gavosi :) nu dar kruopos kokį litą kainavo :)