Iš rankdarbių skrynios

2011 m. kovo 28 d., pirmadienis

naminė varškė

susigundžiau išmėginti ir aš naminės ricottos gamybą :) ir labai patiko man tas procesas ir gautas rezultatas, turbūt net labiau nei ta tikra,pirktinė ricotta :) o ir gavosi gerokai daugiau ir pigiau, o tai juk labai svarbu šiais laikais :)

procesas tikrai paprastas ir nesudėtingas :)
tereikia maišelio kefyro.
eiga:
įdėti kefyrą į šaldymo kamerą;
sušalusį kefyrą išimti ir nudirti jam odą :) tai yra nulupti tą maišelį, o užšalusį kefyrą įdėti į marlę ir pakabinti, kad atšilinėdamas kefyras nusausėtų ir liktų jame varškinė masė;

jei marlės neturite,tai tiesiog galima subadyti tą kefyro maišelį ir taip išbėgs atšilęs skystis, o maišelyje liks masė ;)

varškytė gaunasi labai "minkšta", puri :) panaudojimo galimybės labai plačios galima gaminti užtepus,tiek sūrius tiek saldžius, blynai su šia "varške" nustebins net nevalgančius varškės ;)

iš litro kefyro gavosi apie 300g. varškės

9 komentarai:

  1. Labai įdomus receptas. Aš mėgėja pasidaryti namuose kiek galima daugiau maisto, pieno produktų galiu neribotai, nes esu pieno ūkio (50 melžiamų karvių) savininkė. neseniai pradėjau daryti naminį jogurtą, o šis rikotos sūrio receptas labai pravers, tik ar tiks naminis rūgpienis?

    AtsakytiPanaikinti
  2. kaip smagu, kad turite tokį didelį ūkį :) gal netoli Kauno?
    kas dėl rūgpienio, anyta raugina ir sakė pamėgins, aš manau gausite tik kokybiškesnį ir skanesnį produktą ;) išmėginkite ir pasidalinkite kaip pavyko, bus labai įdomu, aš šiuo metu neturiu iš kur gauti kaimiško pienuko, bet kaip tik anyta išmėgins būtinai įspūdžius parašysiu ir aš ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ash irgi gaminu "namini" ricottos suri. Tik kol atsileidzia sushales rugpienis ir kol ishrugos ishbega - visi namai prasmirsta pienine...
    Galima galima ir ish naminio rugpienio, suris tiesiog dar skanesnis, puresnis ir riebesnis bus ;).

    AtsakytiPanaikinti
  4. Čia ne rikota, o kefyrinė varškė. Rikota gaminasi šitaip: http://www.gourmet.com/food/testkitchen/2008/12/miragliaeriquez_how_to_make_fresh_ricotta . Lietuviškai - pas Eglę http://www.zaidimuaikstele.lt/2009/05/sviezia-namie-gaminta-ricotta.html
    ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. ačiū, Kristina, už įvardintus pliusus ir minusus :)

    ačiū, ir Indrei, už pasidalintas nuorodas, manau kaip pavadinsi taip nepagadinsi, tiesiog procesas daug paprastesnis ;) o kam šiais laikais nesvarbu laiko sąnaudos ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš gyvenu Lazdijų raj, netoli Veisiejų miestelio.Artimiausiu metu pabandysiu pasidaryti ir pasakysiu kas gavosi

    AtsakytiPanaikinti
  7. patiko man si varske :) o mazajam irgi :) o jei i ideti uogienes sauksteli megiamos uogienes tai gaunas tikra sureliu mase :)
    idomu butu suzinoti kaip sekes is rugpienio gaminti sita reikaliuka :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. džiugu, Jurgita, kad patiko :) mes ir vis pasišaldom kefyro, taip paprasta ir taip puikiai visur dera tiek saldžiam tiek sūriam ar aštriam amplua :)
    tikiuosi Prapiestė pasidalins savo įspūdžiu su raugintu pienu, bet kaip sakė, Kristina tik kvapas ne koks ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. is tiesu, tai siek tiek sumaisyti pavadinimai, tokiu budu yra daromas mascarpone

    AtsakytiPanaikinti