Iš rankdarbių skrynios

2012 m. liepos 8 d., sekmadienis

Croquembouche (plikytų piragiukų tortas)

Nesu "kieta" saldumynų kepime... ir didžiausia bėda tai sugalvoti skanumyną gimtadieniams. Šį kartą man įkvėpimą pasufleravo kepėjai be stabdžių su savo iššūkiu, bet aš tokia apsileidus, kad neįdėjau paskutinę dienelę birželio savo gimtadienio šedevro, bet manau jis tikrai vertas eterio :)

o tortelis labai simbolinis pyragiukų buvo tiek kiek metų... o skanus gavosi be galo be krašto, galkiek per mažas, bet sumanymas buvo toks kad piragiukų turi būti tiek kiek metų :) atsiminiau karlsoną su berniuku ir nutariau, kad tortų turi būti daug, o žvakė tik viena gi nuo jų kiekio tortelis galėjo ir ištirpti ;)

Visą eigą ir kelis kremų receptus rasite čia , o aš įdėsiu tik tai kuom aš naudojausi :) mano tortelis buvo įdarytas vaniliniu kremu, sulipintas šokoladine glazūra ir puoštas braškėmis :) 

Pate a Choux (pyragaičiams; apie 30 vnt.): 
¾ puodelio (175 ml) vandens 
6 valg.š. (85 g) sviesto 
¼ arb.š. druskos 
1 valg.š. cukraus 
1 puodelis (125 g) miltų 
4 dideli kiaušiniai 


Aptepimui: 
1 kiaušinis žiupsnelis 
druskos 


1. Įkaitinkite orkaitę iki 220ºC temperatūros. Dvi kepimo skardas ištieskite kepimo popieriumi. 
2. Paruoškite tešlą. Vidutinio dydžio puode sumaišykite vandenį, sviestą, druską ir cukrų. Kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kartais pamaišydami, kol masė užvirs. 
3. Masei užvirus, nuimkite puodą nuo ugnies ir iš karto įmaišykite miltus. 
4. Dėkite puodą atgal ant ugnies ir kaitinkite nuolat maišydami, kol tešla atšoks nuo puodo kraštų ir „sušoks“ į vientisos tešlos rutulį. 
5. Perdėkite tešlą į dubenį. 
6. Po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno išplakite masę iki vientisos konsistencijos. 
7. Paruoštą tešlą sudėkite į konditerinį maišelį su apvaliu antgaliu. 
8. Ant kepimo popieriaus išspauskite apie 2,5 cm. pločio ir 2,5 cm. aukščio pyragėlius. Kiekvieno jų viršų drėgnais pirštais šiek tiek suplokite – iškepę pyragėliai turi būti kuo apvalesni. 
9. Pyragėlių viršų aptepkite kiaušiniu, išplaktu su žiupsneliu druskos. 
10. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol taps gražiai auksinės spalvos. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180ºC temperatūros ir kepkite dar apie 20 minučių, kol visiškai iškeps. 
11. Iškepusius pyragėlius išimkite ant grotelių ir atvėsinkite. 
12. Pyragėlius per naktį galite palaikyti sandariame inde. Kai būsite pasiruošę „statyti“ piece montée, atsargiai pradurkite kiekvieno pyragėlio apačią. Konditeriniu antgaliu visus pyragėlius pripildykite paruoštu kremu ir išdėliokite ant kepimo popieriaus lakšto. Kol paruošite glazūrą, įdarytus pyragėlius laikykite šaldytuve. 

Vanilinis konditerinis kremas (Vanilla Crème Patissiere):
1 puodelis (225 ml) riebaus pieno
2 valg.š. kukurūzų miltų
6 valg.š. (100 g) cukraus 
1 didelis kiaušinis 
2 didelių kiaušinių tryniai 
2 valg.š. (30 g) sviesto 
1 arb.š. vanilės ekstrakto 


1. Kukurūzų miltus sumaišykite su ¼ puodelio pieno. 
2. Likusį pieną supilkite į puodą, suberkite cukrų. Maišydami kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol užvirs. Tuomet nuimkite nuo ugnies. 
3. Kiaušinį įmuškite į kukurūzų miltų ir pieno mišinį ir išplakite. 
4. Tuomet sudėkite kiaušinių trynius ir dar kartą išplakite. 
5. Į kiaušinių masę supilkite trečdalį verdančio pieno. Pildami nuolat plakite, kad kiaušiniai, užpilti karštu pienu, “neišvirtų” ir nesušoktų į gabaliukus. 
6. Likusį pieną vėl užvirinkite. Į verdantį pieną plona stovele, nuolat plakdami supilkite kiaušinių masę. 
7. Nenustokite plakti, kol masė pavirs tirštu vientisu kremu ir ims virti. Šis žingsnis labai svarbus – jei nustosite plakti, kiaušiniai “išvirs” karštame piene. 
8. Nuimkite puodą nuo ugnies. Įmaišykite sviestą ir vanilės ekstraktą. 
9. Perdėkite kremą į dubenį, uždenkite plėvele ir dėkite į šaldytuvą.

Piece montée pastatymui ir sutvirtinimui pasirinkau šokoladinę glazūrą. 


Šokoladinė glazūra 
200 g smulkiai kapoto geriausios kokybės šokolado 


1. Ištirpinkite šokoladą mikrobangų krosnelėje arba ant garų vonelės. 
2. Reguliariai pamaišykite. 
3. Šokoladui išsilydžius iki vientisos lygios konsistencijos, nedelsiant surinkite piece montée.  

P.S. kaimiški kiaušiniai padarė kremą žaviai geltoną, o vaikai labai norėjo grietinėlės dar ant viršaus :) nu skanu iki negalėjimo ir gerokai pigiau nei pirktinis tortas ;) atsiėjo tik su pakeliu sviesto ir plytele šokolado, nes visa kitą tikrai rasti galima tiesiog namų atsargose ;) 


vertas išbandyti ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą