Iš rankdarbių skrynios

2010 m. lapkričio 25 d., ketvirtadienis

svetimų kraštų skonis (turkiškas aštrumėlis)



"svetimų kraštų skonis"
šio pusmėnesio tema projekte "languota prijuostė", jei ne asmeninis raginimas kažin ar būčiau parašiusi šį įrašą :) svetimi kraštai jų skoniai ir kvapai kelia geras emocijas, asocijuojasi su gražiais ir šauniais dalykais, bet... aš kuomet keliavau tada man net į galvą nešovė gaminimas ir jo galimybės bei įdomybės...o dabar tik sulaukiu svečių, nes mano vaikinai maži ir mes niekur nekeliaujame...gal ne dėl vaikų, gal dėl pinigų stygiausi ir nemokėjimo pasitaupyti...kas čia žino kaip yra iš tiesų, tiesą sakant niekad nesigilinau per daug kodėl taip yra tiesiog dabar taip yra :)

bet aš šiam projektui labai noriu papasakoti apie savo įspūdį valgant turkišką patiekalą labai aštrų, bet be proto skanų :) šis patiekaliukas pas mane atkeliavo tiesiai į namus :) žodis po žodžio tauškiant su drauge apie kasdieninius dalykus ji pažadėjo paruošti šį mandrą skanumėlį kaip tik atvyks į Lietuvą, kaip tarė taip ir padarė, atvažiavo su visais šiam skanėstui reikalingais produktais, tai man beliko turėti tik alaus atgaivai ir šiek tiek pagelbėti kaip tikrai profei kažką nulupt, kažką supjaustyti ar sumalti :D o ji visų tų gudrybių išmoko iš savo vyro, jis yra turkas taigi su jo komentarais, kad mes pablūdome tokį patiekalą gamindamos tokią karštą vasaros dieną, bet vis tiek darėm šį skanumą, nes ji žiemą į Lt neatvažiuoja :DDD



jo net pavadinimas mano galva neiveikiamas pasakyti, bet pameginsiu nurasyti tiksliai Cig Kofte (dar reikia visokiu kabliuku virs raidžių ale pas mane tokių nėr) :)
taigi reikės:
300g. liesos maltos jautienos;
100g svogūno;
visa "galva česnako";
petražolių, kuo daugiau tuo geriau;
kelis šaukštus citrinos sulčių;
puodelis/stiklinė aliejaus;
vandens, jei nebėr "drėgmės" iš ko kruopom plėstis įpilame šiek tiek vandens, tai matosi pagal situaciją minkant;
stiklinė bulgur kruopų;
2 v. š. paprikos pasta, (ją galima keisti čili pipiru ir dėti daugiau pomidorų pastos);
3-4 v.š. pomidorų pastos;
o tada prieskoniai: juodieji, raudonieji visi tik aštrūs pipirai,paprikos milteliai,kuminas, druska.

česnaką ir svogūną labai smulkiai sukapojam, petražoles ir smulkiai supjaustom, mėsytę sumalam, dedam visus kitus ingridientus, kruopas, pastas... ir tada jau duodam valią rankom, minkom minkom ir dar kartą minkom, kol išbrinksta kruopos, tampa minkštos.Turkai sako, reikia minkyti tol kol meti ir prikimba prie lubų, mes šito nemėginom, bet sako reikia taip patikrinti :)
šis patiekalas ypatingas tuom, kad jis "IŠKEPA" MINKOMAS nuo tų visų aštrių prieskonių.
o tada vyniojam ta "kotletuką" į salotos lapą užsipilam citrinos sulčių ir valgom užkąsdami žaliomis daržovėmis(agurku, pomidoru, paprika).

mes kaip darėm šį gardumyną tai buvo karšta tai užgėrėm alumi, bet šiaip pasak turkų tai idealu žiemos metu užgeriant stipriu gėrimėliu ;)
buvo labai karšta ir toks patiekalas gal netiko tam laikmečiui, bet dabar orui atvėsus mano šeimynėlė ir svečiai tik ir laukia skanumėlio-aštrumėlio :)


kaip jau minkom minko ir suminkom tada sukam į salotos lapą lašinam cirtinos sulčių ir valgom :) nu šalia nepakartojamai tiks šaltas ir gardus lietuviškas alus :)))

tai vat toks būtų mano įrašas, šie produktai tikrai sunkiai randami LT, jei iš vis randami...bet kažkada manau visko galėsime be vargo įsigyti ir LT ;)

11 komentarų:

  1. Atsiprašau, o kurie čia produktai sunkiai randami Lietuvoje?

    AtsakytiPanaikinti
  2. prieskonių tokių nesu niekur mačius, taip pat paprikų pastos, bulguro jau atsirado, bet jis yra stambesnis, bet tai nėra LT nepagaminamas patiekalas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. "...o tada prieskoniai: juodieji, raudonieji visi tik aštrūs pipirai,paprikos milteliai,kuminas, druska..." - kurio gi iš jų? Nežinau, pipirų juodų, žalių, rausvų, ir kitokių tikrai yra, kumino-nesunkiai specializuotose ar sveiko maisto, ar "indiškos" pakraipos parduotuvėse-pilna, maltos paprikos, druskos-bet kurioje minimoje. Aš kalbu apie Vilnių. Deja, nežinau kaip kitur.

    AtsakytiPanaikinti
  4. matai tie pipirai yra ne tie tradiciniai randami mūsų parduotuvėse, kadangi jų gavau dovanų tai jus ir į kitus patiekalus naudoju,jie tie juodieji tai iš vis atominiai, hyper aštrūs, o mūsiškiai juodieji tikrai suvalgomi, bent man ir sriuboje ir troškinyje;) bet kaip ir sakau manau tikrai tiktų ir pas mus randami prieskoniai, ar mėginsi šį patiekalą? :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na, tiesa, parduotuviniai pipirai, he-he, tipo optimos linija, net negaliu taip staigiai sugalvot kam tinka, bet į šiukšlyną tai tikrai. Be abejo tikiu, kad originalūs rytietiški prieskoniai skiriasi nuo čia randamų, bet, minėjau, esu nuspirkusi tikrai neblogo kumino ir paprasčiausių j.pipirų žirneliais "indiškoje" parduotuvėje - kvapnių, aštrių.
    Ar bandysiu? Gal. Mėgstu totorišką bifšteksą, o čia randu daug panašumų, išskyrus mėtymą, kruopas. O mintis apie pomidorų pastą mane l.sudomino.

    AtsakytiPanaikinti
  6. išsikalbėjom apie prieskonius,turėtų gi ir Kaune būti "indiškų" parduotuvių, reiks pasidomėti :) mano paskutinis ir labai geras atradimas tai rūkyta paprika, tiesiog įsimylėjau šį prieskonį :)
    niu jei nutartum išmėginti būtinai pasidalink kaip pavyko :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aš perku "Sveiki produktai", jų puslapyje rašoma, kad turi parduotuvę Kauno Akropolyje. Sėkmės ieškant.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tikrai nemanau, kad turkiski juodieji pipirai kazkuo skiriasi nuo lietuvisku. Paprasciausiai reikia svieziai sumalti ir bus astresnis skonis ir kvapas. O tie paprikos milteliai, tai paprasciausiai dziovinta ivairaus astrumo paprika ir susmulkinta - red pepper flakes butu angliskai, pul biber turkiskai. Pagal spalva pasakyciau, kad daugiau reikejo tos papriku pastos, nes paprastai cig kofte buna tamsus. Si dalyka daznai valgo kaip uzkandi. Bet realiai dazniausiai cig kofte perka, namuose gamina be zalios mesos, tik su raudonaisiais lesiais arba bulvem, bet tada jau buna vadinami bulgur kofte.

    AtsakytiPanaikinti
  9. ačiū Jolita už patikslinimus :) net nuėjau pažiūrėti kaip pavadinti tie juodi pipirai "urfa isot biberi" kitaip sakant "juodas mišinukas" ;) jie tikrai gerokai aštresni nei raudoni čili, kas čia per mišinukas tiksliai išskaityti negaliu, nusitrynę ingridientai, nu bet atrodo jie juodi :D

    AtsakytiPanaikinti
  10. Pagooglinau, tai pipirai is Urfos regiono, kuris garseja Urfos kebabu. Tai taip pat paprika, kuri ilgai nokinama iki tamsaus raudonio, paskui ismirkoma aliejuje, tada dziovinama sauleje, kasnakt suviniojant ja, kad ji 'isprakaituotu'. Jis nera toks astrus kaip cili, bet sako, kad astrumas ilgiau burnoje islieka.

    AtsakytiPanaikinti